FAQ – svar på vanliga frågor

FAQ

Hur är STH finansierad?

Skandinavisk teologisk högskola är en fristående högskola utan några statliga bidrag. Skolan drivs till största delen genom gåvor från privatpersoner, församlingar och företag.

Vilka program finns på Skandinavisk teologisk högskola?

Vi har ett brett utbud av olika program och kurser, allt från icke-akademiska utbildningar upp till Bachelornivå. Här finns en översikt över alla program vi erbjuder.

Var finns det mer information om era kurser?

Mer detaljerad information om olika kursers innehåll, kurslitteratur, examinationskrav osv finns i kursplanerna. Se mer om vilka kurser vi erbjuder här!

På vilket språk läser man på STH?

Våra studenter måste behärska både svenska och engelska för att klara av undervisningsmaterialet. De flesta föreläsningarna är på svenska men kurslitteraturen är både på svenska och engelska.

Måste jag uppfylla behörighetskraven?

Om du ska läsa kurser och ta ut poäng måste du uppfylla behörighetskraven. Om du däremot bara vill delta i en kurs som åhörare (där du lyssnar till undervisningen och läser kurslitteraturen) behöver du inte uppfylla behörighetskraven.  Du betalar halva kursavgiften när du deltar som åhörare. Kom ihåg att registrera dig på den kurs du vill delta i!

Vilka behörigheter måste man ha att bli antagen och börja läsa kurser?

För studier vid STH krävs grundläggande behörighet. Grundläggande behörighet har den som har fullständigt betyg från gymnasieskola, komvux eller folkhögskola eller genom en gymnasieexamen.

Kan man få CSN för studierna?

Nej, Skandinavisk teologisk högskola har ingen ackreditering i Sverige och därmed är inte våra studenter berättigade för CSN. Du kan dock få CSN för studiedelen som du kompletterar på SEU campus i USA.

Hur är Skandinavisk teologisk skola ackrediterad?

Skandinavisk teologisk skola är ackrediterad genom Southeastern University i Florida i USA. Våra studenter har möjlighet att läsa 75% av en kandidatexamen på STH och sen åka till SEU och läsa resten av programmet i USA. Man får då en Bachelor i teologi som är internationellt godkänd.

Hur mycket kostar det att läsa på STH?

En poäng kostar 450 kr. De flesta kurser är på 6-12 poäng. Om man läser ett program och studerar heltid eller halvtid blir kostnaden något mindre. Se mer här!

Hur länge varar terminen och när är sista dag att anmäla sig till studierna?

Vi följer akademisk kalender som andra universitet i Sverige. Terminen har ca 20 studieveckor. Kolla specifika termins- eller antagningsdatum här. I mån av plats kan man bli antagen även efter sista anmälningsdatum.

Hur ser studieupplägget ut på STH?

Man läser alla kurser som man registrerar sig på parallellt över en termin (i vissa fall över två terminer). Alla kurser börjar samtidigt vid terminsstart och slutar vid terminsslut med sluttentamina och uppsatsinlämningar under terminens sista vecka som är tentavecka. Generellt gäller att en 6-poäng kurs kräver ca 8 timmars studietid varje terminsvecka.

Är det möjligt att läsa kurserna på distans?

Ja, de allra flesta kurserna läser man på distans och  behöver därför inte bo i Uppsala eller Sverige för att studera vid STH. Studenten får inloggning till en kursportal där man följer förinspelade lektioner eller live lektioner samt andra instruktioner från läraren angående kurslitteratur och andra uppgifter. De som läser Bachelor i teologi och tjänst samlas på minicampus i Uppsala vid tre tillfällen under terminen samt till ett tillfälle under sommaren.

Finns det möjlighet att hoppa av kursen?

Ja, man kan hoppa av en kurs som man påbörjat men efter ett visst datum är det inte möjligt att få återbetalning av kursavgiften. Man kan däremot komma överens med läraren att slutföra kursen under en annan termin utan extra kostnader. Kontakta Kansli kansli@teol.se för mer information.

Kan man tillgodoräkna sig kurser och fortsätta sina studier på andra universitet i Sverige?

Det skiljer sig från fall till fall men generellt sett är det svårt att tillgodoränka sig kurser till andra universitet eftersom vår skola saknar ackreditering i Sverige. Det är respektive universitet eller högskola som gör bedömning för tillgodoräknande.