Torbjörn Aronson är professor och docent  i kyrkohistoria och filosofie doktor i statsvetenskap, och har forskat och undervisat vid olika universitet och högskolor under drygt 30 års tid. År 2020 blev han utnämnd till professor-at-large vid Southeastern University, Lakeland, USA efter att två gånger ha förklarats professorskompetent vid sakkunniggranskningar som gjorts i samband med utlysningar av tjänster vid Uppsala universitet.

Torbjörn Aronson är gift med Lena och de har en dotter och är bosatta i Bunkeflostrand utanför Malmö. Han är född 1963 och uppväxt i en familj med sin andliga hemvist i pingströrelsen i södra Sverige. Under tonåren mötte han den karismatiska väckelsen och strax därefter trosundervisningen. Efter fil kand-examen 1985 i Lund med ämneskombinationen statsvetenskap, idé- och lärdomshistoria, ekonomisk historia och litteraturvetenskap, upplevde han en kallelse till kristet pionjärarbete och fortsatt akademisk verksamhet.

»Mitt stora intresse är relationen kristen tro – kultur och samhälle i historia och nutid«

1985–87 deltog han i ett församlingsplanteringsarbete i en förort till Malmö och påbörjade samtidigt forskarstudier i statsvetenskap vid Lunds universitet. Forskarstudierna ledde 1988 till en filosofie licentiat-examen och 1990 till disputation för filosofie doktorsgraden. Den sistnämnda examen uppnådde han vid rekordung ålder, strax före sin 27 årsdag. Avhandlingen hade titeln Konservatism och demokrati och undersökte svenska högerledares syn på demokrati under 1900-talet. Den har senare blivit ett referensverk i samhällsvetenskaplig metoddiskussion, särskilt när det gäller analys av politiska idéer.

1990 hade Torbjörn Aronson även hunnit med att avsluta ett års studier vid Livets Ord bibelcenter. När Livets Ords kristna gymnasium startade hösten 1990 blev han ansvarig för undervisningen i historia och samhällskunskap. Samtidigt arbetade han under åren 1991–94 som lärare vid statsvetenskapliga institutionen, Uppsala universitet. 1993 publicerade han sin andra vetenskapliga monografi, vilken var en studie av ecklesiastikministern och partiledaren för Högerpartiet, Gösta Bagge (1884–1951): Gösta Bagges politiska tänkande. En studie i 1900-talets svenska konservatism.

1994–97 delade Torbjörn Aronson sin tid mellan uppgiften som rektor för Livets Ords Kristna Gymnasium (LOKG) och som lärare i statsvetenskap och historia vid det nygrundade Livets Ord University (LOU), senare Livets Ords teologiska seminarium (LOTS). LOKG granskades under denna tid av dåvarande Skolverket och fick rätt till statliga bidrag 1996.

1997–2005 ägnade han sig åt uppbyggnaden av Livets Ord University, som studierektor och lärare, men hann också med att skriva ytterligare en vetenskaplig monografi, nu om svensk nationalism i början av 1900-talet (För kung och fosterland. Svensk Tidskrifts nationalistiska opinionsbildning 1911–1914. 2001). Efter denna bok blev behovet att grundligare studera kyrka och kristen teologi större och han genomförde därför, vid sidan av sitt arbete vid LOU, teologiska studier vid Uppsala universitet. Dessa ledde 2004 fram till en teologie kandidat-examen.

Möjligheter fanns nu att gå vidare med forskarstudier i kyrkohistoria och kunna kombinera erfarenheterna av samhällsvetenskaplig forskning med historiska och teologiska analyser. 2005 antogs Torbjörn Aronson som doktorand i kyrkohistoria vid Teologiska institutionen, Åbo akademi, och 2006 kunde han flytta över till Uppsala universitet och där fortsätta samma som doktorand i samma ämne. 2008 disputerade han i teologi med en kyrkohistorisk avhandling med titeln Den unge Manfred Björkquist. Hur en vision av kristendomens möte med kultur och samhälle växer fram.

2009–2014 arbetade Torbjörn Aronson som lärare och forskare i kyrkohistoria vid teologiska institutionen, Uppsala universitet men fortsatte också att med jämna mellanrum undervisa vid Livets Ords teologiska seminarium. 2014 publicerades hans andra monografi i kyrkohistoria, Högkyrklighet och kyrkopolitik. Kretsen kring Svensk Luthersk Kyrkotidning fram till ca 1895. Den handlar om lutherska teologer som i slutet av 1800-talet arbetade för att förnya Svenska kyrkan. År 2016 kom en historik över kristen skolverksamhet i Sverige, Kristen skola i Sverige under tusen år, och 2021 ett omfattande arbete om Maranataväckelsen i Sverige: Maranata! Väckelse och samhällsförändring i Sverige 1960-tal till 1990-tal (ca 400 s). Under senare tid har han även medarbetat i flera vetenskapliga tidskrifter (Pentecostudies, Studies in Puritanism and Piety och Journal of Pentecostal Charismatic Christianity) och i flera antologier (Jan-Alvarsson, red.: Varför reste Lewi Petrus just till Chicago? Relationer mellan Sverige och USA inom ramen för pentekostalismen. 2019, Klas Lundström et al, Svensk mission och kyrkorna som växte fram. 2021 och Jan-Åke Alvarsson, red.: Pentekostalism i Sverige på 2020-talet, 2021). 2019−2022 var han anställd vid Centrum för Mångvetenskaplig Forskning om Religion och Samhälle vid Uppsala Universitet i samband med forskningsprojektet Pentekostala migranter i det sekulära Sverige. Utmaningar och påverkan. Projektets redovisar sina resultat i flera publikationer under 2024.

Torbjörn Aronson har publicerat populärvetenskapliga böcker med väckelsehistorisk inriktning, bl a Guds eld över Sverige. Svensk väckelsehistoria efter 1945. (1990 och i en reviderad och utökad upplaga 2005), Väckelserörelser i Sverige 1700–2000 (2014) och Ett nytt karismatiskt landskap i Sverige. Trosrörelsen, samfundsoberoende församlingar, anglosaxiska församlingsplanteringar, migrantförsamlingar och många andra – en församlingsöversikt (2016).

Torbjörn Aronson

Torbjörn Aronson

Rektor och lärare i: Kyrkohistoria, Praktisk teologi, Idéhistoria

Examen och meriter:

  • Professor i kyrkohistoria med inriktning mot kristendom och politik, Skandinavisk teologisk högskola
  • Professor-at-large i kyrkohistoria, Southeastern University, Lakeland, Fl
  • Dcent i kyrkohistoria, Uppsala universitet
  • Teol dr i kyrkohistoria, Uppsala universitet
  • Fil dr i statsvetenskap, Lunds universitet
  • Fil lic i statsvetenskap, Lunds universitet
  • Fil kand i statsvetenskap, Lunds universitet
  • Teol kand, Uppsala universitet

Kontakt:

torbjorn.aronson@teol.se