Nytt ackrediteringssamarbete mellan Southeastern University och STH

1 januari 2019 började ett unikt samarbete mellan Skandinavisk teologisk högskola och Southeastern University, Florida, USA.

Southeastern University (SEU) är knutet till det världsvida pingstsamfundet Assemblies of God med 3,2 miljoner medlemmar i USA och globalt 69 miljoner medlemmar i 370 000 församlingar.

SEU erbjuder en stor bredd akademiska program från teologi till media och ekonomi. För närvarande har de 8700 studenter, de flesta på distans.

Southeastern University ligger i vackra Lakeland, Florida, med dess fantastiska natur och närhet till världsattraktioner som Disney World, Universal Studios och allt som amerikanskt campusliv erbjuder: amerikansk fotboll, chapel med de 1700 studenter som bor på området och fräscha omgivningar.

Samarbetet STH-SEU

De två institutionerna är partners och samarbetet fungerar så att studenterna kan läsa en hel internationellt godkänd Bachelorexamen (motsvarande kandidatexamen) på SEU genom att ta 75% av kurserna på distans i Sverige och 25% på distans eller on campus i Florida, motsvarande ett år. Man kan till exempel ta en termin i Florida och fokusera på pastorstjänst, lovsång eller mission, men göra andra kurser på nätet. Efter avslutad bachelorexamen kan man gå vidare på både master- och doktorsnivå.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Så här fungerar det

Det amerikanska högskolesystemet är annorlunda än det svenska:

  • Studenter med svenskt och ofta nordiskt gymnasium kan tillgodoräkna sig vissa kurser från gymnasiet, eftersom amerikansk högskola börjar med vårt tredje gymnasieår
  • Examen innehåll ett allmänbildande block med bland annat engelska och kultur- och idéhistoria, Foundational Core, som tas delvis på STH online, delvis på SEU online.
  • Det stora blocket med teologiska kurser tas online på STH.
  • Examen avslutas med en termins specialisering på SEU, antingen online eller on campus i Florida.

Examina

Den examen som erbjuds via SEU är Bachelor of Arts in Ministerial Studies med tre olika specialiseringar: Pastoral Ministry, Worship eller Missions.

Studenterna på STH kan fortsätta med de examina de har påbörjat eller tillgodoräkna sig de kurser de klarat av i en amerikansk examen eller fortsätta med svensk examen. STH har sedan 25 år erfarenhet av att samarbeta med ett amerikanskt universitet vilket gör att samarbetet går smidigt.

 

Ackreditering

Southeastern University har ackreditering på toppnivå i USA via Southern Association of Colleges and Schools Commission on Colleges. Man har dessutom en rad andra ackrediteringar på olika områden, se https://www.seu.edu/about-southeastern-university/accreditation/

 

Ekonomi

Studenter har möjlighet att bo on campus i Florida eller ordna eget boende. Studenterna betalar svenska studieavgifter för studier på STH och SEU:s ordinarie avgifter för studierna där.

Det finns olika sätt att finansiera sina studier:

Campus life

Här kan du närmare bekanta dig med livet på SEU:s campus: https://www.seu.edu/campus-life/ med allt från restauranger till sport och det andliga livet.

 

Effektivt från vårterminen 2019

Studenter kan redan vårterminen 2019 påbörja studier inom STH-SEU-examen. Kontakta antagningsenheten på STH för mer information, antagning@teol.se.