Johanna Winther, 35 år är familjepastor i Korskyrkan i Jönköping, som har en Bachelor of Arts, New Testament Major, Old Testament Minor.

Varför valde du att läsa teologi vid STH?

”Redan i mellanstadiet kände jag en längtan efter att gräva djupt i grundtexterna i bibeln samtidigt som jag hade en dröm att predika. När jag blev äldre började jag dock läsa teknisk fysik vid Chalmers och livet tog en lite annan inriktning.

Dock fanns hela tiden den där längtan om att lära mig mer om Guds ord kvar hos mig, jag kunde inte riktigt släppa den. Sverige har en uppsjö av bibelskolor men det var när jag kom i kontakt med LOTS (som sedan blev STH) som jag instinktivt kände att jag kommit rätt; kombinationen av teologi och trosfylld karismatisk bibelundervisning tilltalade mig verkligen.

Så istället för att satsa på en trygg karriär som civilingenjör kastade jag mig ut i det okända! Något jag aldrig ångrat!” 

Vad var det bästa med dina studieår?

”Äntligen fick jag gräva djupt i Guds ord, det var ju det här jag hade längtat efter! Att lära sig hebreiska och grekiska var både svårt och spännande. Att idag kunna gå till grundtexterna i bibeln för att få en djupare förståelse för vad som ursprungligen skrevs är verkligen en styrka när jag ska undervisa och predika. Något man snabbt blev medveten om är att man aldrig blir fullärd, det finns så mycket att lära sig och man får en ödmjukhet inför Guds ord.

Även studierna i kyrkohistoria fascinerade mig; tänk vad många som gått före oss och vilket rikt arv vi har ansvar för att förvalta vidare. ”

Vad har du att säga till de personer som står i valet och kvalet att söka en utbildning?

”Undervisningen är teologiskt förankrad med en tydlig inriktning på Den helige Ande. En teologisk utbildning är nödvändig men inte tillräckligt, du behöver också växa i din personliga relation till Gud och det fanns ett tydligt fokus på det i utbildningen. Att själv ha en levande och stark gudsrelation är a och o för att lyckas som ledare och pastor.

Du får också en djup förankring i Guds ord av kompetenta och engagerade lärare. Små klasser gör att man får en god sammanhållning med både lärare och elever. Det är också ett perfekt tillfälle att knyta kontakt med andra personer i tjänst inför framtiden! Sök – du kommer inte att ångra dig!”

© 2014 Skandinavisk teologisk högskola
Top
Följ oss: Sök på sidan:

Kalender

X