Vårt yngsta barnbarn är fyra år, en underbar, pigg liten flicka. När jag tänker på att träna framtidens ledare tänker jag på henne. Vem predikar Guds Ord för hennes barn, kanske år 2035? Vilken plats har kristen tro i Sverige 50 år från idag–2067?

Då förstår jag hur viktigt det är att utbilda framtidens andliga ledare. För ledaren är nyckeln. Styrman på båten och den som håller i ratten bestämmer åt vilket håll det går. Teologiska seminarier har ofta styrt hela samfund och rörelser, på gott och ont.

Det är därför Skandinavisk teologisk högskola betonar bibelsynsfrågorna. Jag är övertygad om att tron på Bibelns historiska grund är helt avgörande. Ja: Adam & Eva, Jona och Noa har funnits, det är självklart för både Jesus, Petrus och Paulus.

Det var detta vårens kanske viktigaste teologiska debatt handlade om, en debatt där både jag själv och vår lärare i Gamla testamentet, dr Ingrid Faro deltog.

Men vilken glädje det är att också se de många som är ute i tjänst! Mitt hjärta gläds när Sandra, pastor i Singapore säger: ”Jag har lärt mig att inte kompromissa med Guds Ord” eller Ingmar, pastor i Malmö och Hörby säger: ”Utbildningen gav en solid teologisk grund som jag haft stor nytta av i mitt arbete som pastor”.

Det är detta vi lever för! Mest glädjande är att se hur en ny generation kommer nu. Här på STH sitter några och pluggar, andra läser helt på distans, och de senare kommer hit på olika seminarier. Ett ord lyser över dessa studenters liv: Kallelsen! Att Kallelsekompassen blivit en sådan succé talar om att det finns många som upplever Guds kallelse.

För det är ju detta vi som undervisar på STH lever för. Och som de många små månadsgivare som bär arbetet vill stödja: att se en ny generation rejält bibelförankrade förkunnare växa upp. Så det finns en framtid för kristen tro i Sverige. Och lilla Agnes och hennes barn och barnbarn får höra Guds Ord.

Dr Anders Gerdmar

© 2014 Skandinavisk teologisk högskola
Top
Följ oss: Sök på sidan:

Kalender

X