Bygg en bra grund med STH och studera teologi med oss

…fem nycklar för framtiden

De senaste veckorna i Europa har varit minst sagt turbulenta. En folkvandring från en del av världen till Europa, många som flyr jihadistisk terror. Samma terror på Europas gator – och för första gången någonsin hög hotbild emot Sverige

Vad är detta? Vi vet inte var vi är i Guds tidtabell. Jesus talar om att ”ni kommer att höra om krig och rykten om krig. Se till att ni inte blir upprörda, för detta måste ske. Men detta är ännu inte slutet” (Matt 24:6, min översättning från grekiskan).

Det är lätt att Guds församling dras med i den panik som lätt sprider sig. Men jag tror det är A och O att ha andlig is i magen och göra det som bygger Guds rike.

När vi gör det Guds Ord säger kommer det att bli som Guds Ord säger, namnet Jesus kommer att bli stort och människor kommer att åkalla det namnet.

Fem nycklar:

  1. Proklamera namnet Jesus över staden, landet, Europa. Endast i det namnet finns frälsning. Och precis som ett land i kris måste fokusera på det väsentliga måste Guds församling göra det.
  2. Fokusera på Guds Ord och inte på människoläror. Det som alltid händer i nedgångs- och avfallstider är att Guds Ord kommer i andra hand och olika mänskliga läror tar över. Men läser man verkligen Guds Ord så ser man vad som är i centrum: evangeliet om Jesus, och honom som korsfäst och uppstånden. Det är detta evangelium som kan vinna också ungdomar i förorterna som är vilsna och hamnar i klorna på islamister.
  3. Ett nytt utgjutande av den helige Ande. En kristendom utan en tydlig och stark manifesterad närvaro av den helige Ande kommer aldrig att bryta igenom. Det var ju Ordet och Anden som bröt igenom när Jesus predikade i en fientlig omgivning. Och apostlarna. Och sådana kyrkofäder och väckelsepionjärer som trots hårt motstånd bröt igenom. Behövde de Andens kraft så behöver vi den!
  4. En församling som lever i kärleksfull koinōnia. Kärleken faller aldrig, misslyckas aldrig står det i 1 Kor 13:8. ”Se på de kristna så de älskar varandra” sa man om de tidiga kristna. Jag tror framför allt detta gäller i det lilla sammanhanget. Vi tittar så gärna på strukturer och tänker oss att ett gigantiskt enhetsprojekt ska göra susen. Men det är där kärleken mellan troende som älskar Jesus och varandra som den där fantastiska dynamiken som vinner människor uppstår. Enheten börjar hemma – i hemmet, i församlingen,
  5. En ny generation ledare som är fulla av tro, ande och Guds Ord. Vi kan inte göra något som är mer strategiskt än att resa upp en ny generation tjänstegåvor som är tränade att förkunna, att betjäna i Andens kraft, att vinna människor och bygga levande församlingar.

Det är därför jag brinner för vår nya Församlingsledarutbildning och ber att du som har en kallelse att leda i Guds församling nu ska gensvara till att förbereda dig för tjänsten på allvar. Europas förlorade väntar på dig!

Vi kan inte göra något som är mer strategiskt än att resa upp en
ny generation tjänstegåvor som är tränade att förkunna,
att betjäna i Andens kraft, att vinna människor
och bygga levande församlingar.

© 2014 Skandinavisk teologisk högskola
Top
Följ oss: Sök på sidan:

Kalender

X