Under drygt ett år har Skandinavisk teologisk högskola haft ett ackrediteringssamarbete med Southeastern University (SEU) i Lakeland, Florida. SEU är USA:s och även världens största pingst-karismatiska universitet med cirka 10.000 studenter. Universitetet har ett stort campus, beläget vid en av Lakelands många stränder, men har en majoritet av sina studenter på distans.

Nyss hemkommen från ett besök i Florida berättar STH:S rektor Anders Gerdmar hur han imponeras av den amerikanska partnern:

– Det är fascinerande att se ett kristet universitet med alltifrån teologi och historia till kriminologi, media till biokemi, sjuksköterske- och till och med pilotutbildning.

– Samtidigt har universitetet en tydligt kristen prägel, med gudstjänster, lovsång, men också satsning på allt ifrån litterära klubbar till ett antal sporter.

I samband med besöket på SEU diskuterades ytterligare steg i samarbetet, som att STH:s och SEU:s lärare kan medverka i kurser på den andra institutionen och olika möjligheter för studenter från Sverige att åka till SEU.

– Eftersom det svenska akademiska systemet än så länge varit för trångt för STH innebär SEU-samarbetet ett lyft, menar Gerdmar som också undervisade studenterna på campus och höll en offentlig föreläsning om ”den nazistiska Bibeln” på Global Pentecostal Center.

– SEU har med sin storlek och tradition också forskning och resurser på området pingst-karismatisk teologi, ett område som behöver stärkas i Sverige.

För studenter innebär samarbetet nya möjligheter, dels en termin med examen i lovsång, mission eller pastoral tjänst, dels tillgång till SEU:s stora elektroniska bibliotek. STH:s expansion online med fem studiecentra passar också SEU:s koncept, som haft en explosiv utveckling genom att arbeta med externa centra.

– Sedan kan man inte komma ifrån att SEU:s läge i Florida är mycket attraktivt, med ett stort campus, med allt ifrån sexton sportanläggningar till rum för 1800 studenter.

Vid besöket vann SEU:s lag i amerikansk fotboll, Fire, över ett annat universitet.

– Amerikanskt kristet universitet kan erbjuda både akademisk höjd, andlig spänst och en mängd sociala aktiviteter, slutar Gerdmar.

Categoryooo
© 2014 Skandinavisk teologisk högskola
Top
Följ oss: Sök på sidan:

Kalender

X