För första gången anordnade STH ett SommarCampus för sina studenter, en vecka i Stockholms skärgård som fylldes av bön, tillbedjan, bibelstudium och gemenskap.

-Det var underbart att umgås med så många av våra härliga studenter som nu förbereder sig för tjänst, säger Anders Gerdmar, initiativtagare till SommarCampus och rektor vid Skandinavisk teologisk högskola.

SommarCampus anordnades på församlingen Arkens församlingsgård Sjöhamra i idylliska Stockholms skärgård. Här fick studenterna under fem späckade dagar ta del av undervisning ifrån olika församlingsledare och mycket fokus var också på gemenskap. För Carina Sandsgård, 53-årig STH-student ifrån Bollnäs var detta en perfekt kombination.

– Att komma iväg fem dagar och bo ihop med andra troende syskon skapar en samvaro både andligt, som i bön och lovsång och vardagligt, som att fixa mat och städning. Jag tycker också att upplägget med undervisning och avsatt tid för ”egen tid” med Gud var perfekt, säger Carina.

En undervisning som berörde henne extra mycket var ett pass som Johny Foglander, bibellärare i Preaching Academy, hade under dag två. Han talade om ett sant ledarskap och att en äkta ledare är en sådan som ger sitt liv för fåren, även om det innebär uppoffringar. Även Linda Bergling, pastor i församlingen Arken gav tips och praktiska råd i den dagliga bönen som jag bär med mig idag.

 

SommarCampus blev en så fin vecka, med både gråt och skratt. Vi hade härliga starka bönesamlingar där studenterna fick möta Gud.”

 

Del av STH:s församlingsledarutbildning

–Årets SommarCampus blev en så fin vecka, med både gråt och skratt. Vi hade härliga starka bönesamlingar där studenterna fick möta Gud. Ett flertal förkunnare från olika sammanhang undervisade under veckan. Detta varvades med mycket roligt som fotboll och umgänge med varandra, säger Anders.

SommarCampus ingår i STH:s församlingsledarutbildning, som består av tre delar; teologi, praktik och mentorskap, samt MiniCampus och SommarCampus. MiniCampus ges under tre tillfällen varje termin och är till för att studenterna ska få träning i de femfaldiga tjänstegåvorna.

-Erfarna förkunnare som står i de femfaldiga tjänsterna enligt Efeserbrevet 4:11 träffar och betjänar studenterna under några dagar. Studenterna får ta del av deras erfarenheter när det gäller segrar och motgångar, hur man till exempel bryter igenom i bön. Detta är ett mycket uppskattat moment av utbildningen, säger Anders.

Anders betonar vikten av att resa upp en ny generation ledare med både andlig skärpa och teologisk ryggrad.

-Församlingsledarutbildningen leder till en Bachelor i teologi vilket ger studenterna en trygg förankring i Guds ord, säger Anders.

För att studenterna ska få pröva på att praktiskt arbeta som ledare i en församling ingår också praktik och mentorskap.

-Ledarskap kan man bara lära sig på ett sätt – ”learning by doing”. Därför får studenten en mentor, en erfaren församlingsarbetare som den träffar varje vecka. Studenten får genom denna hjälpa till med olika saker i församlingen, som till exempel barn och ungdomsarbete, leda lovsång och predika. Programmet skräddarsys utifrån de gåvor som studenten har för att denne ska få träna och verkligen hitta sin plats, avslutar Anders.

 

Text: Rebecka Woods

Bild: Rickard Eriksson

 
 Vad tyckte studenterna?

 

© 2014 Skandinavisk teologisk högskola
Top
Följ oss: Sök på sidan:

Kalender

X